Webbdesign

Mobilanpassad design

By May 24, 2019 August 16th, 2019 No Comments

Mobilanpassad design

Mobilanpassad eller responsiv webbdesign innebär att sidan har utformats för att ge en perfekt användarupplevelse oavsett hur stor skärm den visas på. Den är byggd och designad för att fungera bra på såväl den stationära datorn och laptopen som på läsplattan och mobilen.

Sedan 2016 har antalet internetanvändare på mobiltelefoner överträffat antalet besökare från vanliga datorer (källa). Dessutom vet vi att användandet av mobiltelefoner för att kommunicera och att handla varor har ökat och kommer att fortsätta öka. Därför är det viktigt att prioritera både funktion och design för i första hand mobila skärmar.

Högsta prioritet är att sidan laddas snabbt, högst två sekunder bör det ta – annars lämnar 40% av besökarna din sida (källa). Storleken på hemsidan i stort påverkar också användarvänligheten (UX) och det är viktigt att hålla nere filstorleken i så stor utsträckning som möjligt, samtidigt som den visuella upplevelsen måste vara bra.

Vi komprimerar därför bilder och grafik så mycket det går utan att tappa visuell kvalitet. Vissa typsnitt kan också väga tungt på servern och kan påverka hur snabbt en sida laddas, därför rekommenderar vi alltid typsnitt från Google Fonts. Läs mer om att välja typsnitt här.

Sedan mars 2018 prioriterar också Google sidor som är välanpassade för mobil i sin indexering för synlighet i deras sökmotor. Läs mer om det här. Den 1 juli 2019 går Google över till en mobile-first-standard helt och hållet, läs mer här.

Fler artiklar om webbesign

Mobilanpassad design

| Webbdesign | No Comments
Mobilanpassad design Mobilanpassad eller responsiv webbdesign innebär att sidan har utformats för…

Välja bilder

| Design, Webbdesign | No Comments
Välja bilder Bildvalet till din hemsida är viktigt av flera skäl: först…

Välja typsnitt

| Design, Webbdesign | No Comments
Välja typsnitt Det kan kännas svårt att välja vilka typsnitt du ska…